Featured Video Play Icon

Шанс для України та Німеччини

Що спільного може бути між енергетикою України та Німеччини? І як Німеччина може суттєво допомогти Україні у цей складний час, модернізуючи свою власну зелену енергетику?

Енергетика України та Німеччини. Що може бути спільного між ними? У Німеччині дуже високорозвинена зелена енергетика. Україна теж хоче стати “зеленою” країною, а також незалежною від російського газу та нафти. І війна відіграла свою роль у цій ситуації, сьогодні як ніколи Україна хоче бути незалежною у всьому!

Минулого року було створено громадську організацію, це міжфракційне депутатське об’єднання, куди входить близько 30 народних депутатів України. І ми, як організатори громадської організації, разом працюємо над тим, щоб Україна стала енергетично незалежною і якось змогла пережити ситуацію відключення енергії. Що сталося минулої зими? По енергетичним системам України завдавалися удари дронами. Це були і підстанції, і теплові електростанції, що знаходились у Києві. Ці всі підстанції зазнавали ударів, щоб Україна, її центральні міста, залишилися без світла. Всі українські теплоелектростанції потрапили в зону ризику. В Україні в основному атомні та теплові електростанції. Сонячних електростанцій у нас немає. Під час війни ніхто сонячні, вітрові електростанції не будуватиме, це загрози війни, величезні ризики. І тут лідер міжфракційного депутатського об’єднання Олександр Анатолійович Дануца запропонував ідею. Справа в тому, що Німеччина, Франція, Іспанія свої сонячні панелі та інвертори утилізують, і утилізація ця теж коштує якихось грошей. В Україні нині земля не така дорога. Бізнес також хоче допомагати державі, хоче працювати у цій сфері. І якщо це буде станція з уживані сонячних панелей, то не буде вигідно її атакувати та руйнувати. Але навіть якщо й атакуватимуть цими шахідами, то шкода, яку буде завдано, вона буде набагато меншою, ніж якщо будувати з нуля цілий проект за дорогою ціною і його шахідами почнуть бомбити.

Ідея полягає в тому, щоб Євросоюз взяв на себе якусь дотацію тим, хто має сонячні панелі та станції. І ті, хто модернізуються, у кого є така можливість міняти старі панелі на новіші, і отримувати більше електрики, той отримуватиме якісь дотації на кожну сонячну панель, і виставлятиме на продаж в Україні через біржу. Така біржа вже створюється депутатами, які на державному рівні хочуть створити систему, коли сотні, тисячі підприємців матимуть можливість підключення цих сонячних панелей.

Якби такі закони вводилися на території Німеччини, Іспанії, Франції, це дозволило б їм своєчасно модернізувати свої системи, а українським підприємцям дозволило б ці сонячні панелі через біржу купувати у німецьких, французьких, іспанських підприємців дешевше, за рахунок державних дотацій.

Якщо в українських підприємців з’явиться така можливість ставити сонячні панелі, зруйнувати їх усі буде вкрай складно та не вигідно росії. Їм доведеться запускати десятки тисяч шахідів лише для того, щоб погасити світло в Україні. Ми зможемо змістити таким чином “приціл” від одного об’єкта на сотні, і ці сотні об’єктів не мають такої цінності, щоб їх постійно руйнувати і завдавати ракетних ударів. І з такою системою ми зможемо уникнути будь-які блекаути.