Featured Video Play Icon

Чому цього року війна завершиться?

На сьогоднішній день росія знаходиться в дуже складному становищі, хоча й намагається цього не показувати. Припинення вогню та переговори з Україною в її інтересах. Адже нафтова ера наближається до кінця, і росія, ймовірно, в найближчому майбутньому залишиться осторонь. Єдиний шанс хоча б якось вижити – це мирні переговори з Україною.

Три місяці тому я говорив про те, що результат на виборах у Путіна становитиме 85%. Всі адміністративні ресурси будуть спрямовані на його “перемогу”, це зрозуміло, тому, незалежно від того, як пройдуть вибори, ми вже знаємо, що Путін переможе з результатом 85%. Я помилився, результат склав 87%.

Я вважаю, що потрібно протягнути руку до росіян, але за 150 мільярдів доларів. Потрібно укласти угоду та передати 150 мільярдів Україні. Сьогодні потрібно домовлятися про припинення вогню та переходити до мирних угод. Але найголовніше – це потрібно розподілити мільярди росіян. Пояснюю, чому їх треба розподіляти. Є люди, які думають, що ми заберемо ці мільярди. Але це не гроші Путіна, це гроші Федерального банку росії та громадян росії. І якщо ми їх не заберемо, то через деякий час прийдуть інші уряди і всі борги будуть списані. Це природний хід речей, що ні одна репарація за всю історію не була виплачена.

Про нас швидко забудуть. Спочатку було таке братання з поляками, словаками, наприклад. Говорили, що братів більших немає, що ми будемо до кінця життя разом співати пісні та танцювати. Пройшло всього два роки, і нам закривають кордони. Отже, зараз потрібно домовлятися про те, щоб забирати російські гроші. Треба їхати на переговори. У них патова ситуація.

Путін оголосив, що Росія вийшла на перше місце в Європі за ВВП, що заводи працюють у три зміни, що валовий національний продукт досяг 2,5 трильйона, а купівельна спроможність до 5 трильйонів. Все це правда. Але давайте розбиратися детально, як це сталося. Росіяни принесли в державні банки 47 трильйонів рублів. Як це сталося? Набіулліна, голова Центробанку, підвищила ставку з 7% до 15%, і середній клас, бізнесмени зрозуміли, що в жодному бізнесі не отримати 15%. Легше здати гроші Сбербанку або ВТБ банку та отримати величезний прибуток. І всі пішли за цими вкладами, росіяни внесли в казну Батьківщини 47 трильйонів. Що зробила держава? Держава почала випускати облігації запозичення. Коли уряд позичає в Центробанку гроші, але на що, на виробництво. А виробництво чого? Військової техніки. Заставою є вироблена продукція. І ось тепер кожен росіянин повинен зрозуміти, що його гроші в заставному майні – це в випущеному снаряді, який в сторону України вистрілив, або вистрілинній ракеті, яка вдарила по Одесі чи Харкову. Вкладник може прийти, і йому видадуть той снаряд. Або серед обломків пошукати свої вкладені гроші. 47 трильйонів пішли туди.

Можна випустити гроші, зробити невелику інфляцію і забути про це. Але, незалежно від цього, все одно потрібні валютні надходження, щоб якось прикрити такий фокус. І ось у липні виступає керівник БНД компанії, яка оголошує, що вже комуністична партія вирішила, що китайський ринок перейшов на 50% на електричні автомобілі. Це означає, що Китай, який виробляє найбільше автомобілів у світі, випустить понад 6 мільйонів автомобілів, і вони будуть електричними. Ви скажете, що тут спільного? Ну, вони випустять, по світу їздить багато автомобілів. Дозвольте пояснити, як діє ринок нафти. На ринку нафти присутні спекулянти, 80% людей, які грають в нафту. Отже, найбільші спекуляції відбуваються на ринку нафти, і 80% угод мають спекулятивний характер. І в червні місяці, коли буде оголошено, що ми виходимо з нафтової ери і переходимо в електричну, 70% спекулянтів почнуть переводити свої активи в інші, наскільки це можливо, інструменти, щоб пограти. 80% всіх грошей у нас знаходиться в фінансовому секторі, не в виробництві, не в сільському господарстві, ніде, лише в фінансових структурах. Це гра, так, на жаль, у нашій економіці. Тому в липні це буде видно. В липні місяці ви побачите невелике падіння нафти, і вона буде падати до 25-го року включно. Ви скажете, ну і що, росія, можливо, отримає трохи менше. Але ні! Вони нічого не отримають. У Росії 30% неліквідних свердловин. Там 10% нафти, 90% води. Є такі, де 2% нафти і 98% води. Це зовсім не рентабельно. І там треба цю рідину видобувати, центрифугувати. І потім її собівартість досягає 50 доларів. Якщо ціна впаде на 20 доларів, то російська нафта, а вона є токсичною, і має дуже дорогу логістику, не вся зможе продаватися і деякі свердловини доведеться закрити на час.
А в російській федерації припинити на час це не як в Арабських Еміратах, це означає припинити назавжди. Справа в тому, що в росії існує таке поняття як вічна мерзлота і свердловини там йдуть не прямі і в нафті там до 10% парафіну, а плюс ще 90% води. Заморожена земля, яка заморожується, якщо напір рідини не настільки великий, вода заморожується і бурити в цих регіонах, де земля твердіша за каміння, досить важко. Тому деякі свердловини будуть втрачені, якщо з Україною не домовлятися, і це може становити до 30% всієї нафти. А що таке 30% втрат? 50% вживає сама Росія, і 50% йде на експорт. Якщо це зменшиться на 30%, це означає, що експорт виявиться, як вам пояснити, у тому місці, з якого Росії буде важко вийти.

Якщо Україна буде впиратися, то я вам скажу так, ми почнемо отримувати якісь крихти і не побачимо грошей. Все затягнеться, втратимо населення та все інше. А судячи з Крокус Сіті, коли він вбиває своїх громадян і йому не шкода їх, то українців він також може не шкодувати, показати силу. Давайте домовлятися. Половину грошей Україні, вони нам потрібні для розвитку, жорсткий кордон і прощавайте.