Думки Альберта Точиловського – власника найбільшої в Україні клініки сурогатного материнства

Думки власника київської клініки репродуктивної медицини BioTexCom, світового лідера сурогатного материнства, щодо майбутнього допоміжних репродуктивних технологій варті запису. У 2019 році Альберт Точиловський дав інтерв’ю одному українському сайту. Текст інтерв’ю був перекладений та розміщений на сайті BioTexCom.

За словами пана Точиловського, сьогодні існують три найбільш динамічні тренди у сфері репродуктології, а саме: редагування геному для створення «дизайнерських дітей», мітохондріальне заміщення для вагітності жінок віком 50-60-ти років, і штучна утроба. 

«Я думаю, ми опануємо технології ектогенезу в найближчі 5-7 років, і наша клініка наполегливо працює у цьому напрямку. Хоча я маю сумніви, що Україна нам це дозволить, тому що тут побоюються такого. Найімовірніше, що технології ектогенезу будуть дозволені в Америці та Великій Британії. Цьому сприяють швидкі темпи урбанізації всього 2% населення залучені до сільського господарства. Це високорозвинене суспільство, в якому жінки будують кар’єру до 40-45 років, і тільки після цього задумуються над народженням дітей. Нині іммігранти допомагають впоратися з цією проблемою. На мою думку, в майбутньому ключем до розв’язання цієї проблеми будуть саме технології ектогенезу та мітохондріального заміщення».

У відповідь інтерв’юер зауважує, що існують серйозні етичні суперечки щодо ектогенезу. Пан Точиловський зі свого боку відзначає, що чимало сфер, навіть автомобільна промисловість, банківська система, та легалізація марихуани, спочатку зазнавали суворої критики. Він порівнює новітні репродуктивні технології з великою німецькою секс-індустрією:

«Ви знаєте, Беате Узе стала першопрохідницею в секс-індустрії, відкривши перший у світі секс-шоп. Що й казати, суспільство одразу виступило проти, і вона стала ворогом номер один. Вона боролася проти такого ставлення. А згодом секс-індустрія почала приносити більше грошей, ніж сільське господарство. Зараз Беате Узе шанована підприємиця і громадська діячка». 

На його думку, біотехнології – це індустрія майбутнього. Світ переживає серйозну демографічну кризу і застосовуватиме допоміжні репродуктивні технології для її подолання. «Невдовзі на біологію чекає революція. Ми житимемо довше – по 300-500 років. І, безумовно, краще. Спочатку такі технології коштуватимуть шалених грошей, але згодом ціна впаде вдесятеро. Питання лиш в тому, хто стане першим охочим».

Україна змогла б скористатися перевагами цих напрямів, якби влада усвідомлювала, що майбутнє – за біотехнологіями, а не сільським господарством. (Інтерв’ю було записане до війни з Росією). Конкурентна перевага України, на його думку, полягає у відсутності етичних проблем та чіткого регулювання.

Майкл Кук
30.08.2022